Ai grijă! Băuturile care îți pot ucide inima pe caniculă. Căldura nu cedează, oamenii încearcă să scape de ea cu ajutorul băuturilor. Unii aleg cafeaua cu gheață, alții aleg ceaiurile din plante sau cocktailurile alcoolice. Știați că consumul unora dintre băuturile preferate pe timp de caniculă poate fi letal?
Sucurile ambalate conțin de obicei conservanți și aditivi care pot duce la deshidratare pe căldură. În plus, consumul de lichide reci la temperaturi ridicate este incorect – este un stres pentru organism. În loc de răcirea dorită, doar îl veți mișca și veți forța inima să pompeze sânge mai activ, în urma căreia vă veți încălzi mai mult.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci pentru ca inima ta să nu fie afectată de caniculă: Sfaturile care îți pot salva viața
Se poate întâmpla ceva rău dacă comandați o cafea rece sau un latte rece pe căldură? Din păcate, cu o astfel de alegere de băutură, riscați să vă testați puterea inimii. Cofeina este unul dintre cele mai puternice diuretice. După doar una sau două cești de cafea, aceasta poate deshidrata organismul.
Combinată cu căldura, aceasta va crește cu siguranță riscul de deshidratare. Consumul de cafea în timpul căldurii este periculos din cauza efectului stimulativ al cafeinei asupra organismului – se eliberează mai multă căldură, inima funcționează mai activ, o persoană devine și mai fierbinte și mai grea.
Băuturile energizante îndulcite cu cofeină și taurină pot provoca o suprasarcină de zahăr. Dar acesta nu este singurul dezavantaj. Toată lumea știe de mult că astfel de „delicatese” conțin mulți aditivi și conservanți, care nu sunt recomandați să fie consumați în cantități mari nu numai în condiții de căldură, ci și în general.
Cel mai periculos este faptul că stimularea excesivă a inimii de către cofeina din băuturile energizante combinată cu căldura poate agrava deshidratarea și crește riscul de insolație. Iar cu aceasta puteți ajunge la spital.
Băuturile alcoolice pot duce la deshidratare deoarece sunt aceleași diuretice care sporesc procesul de eliminare a lichidelor din organism la fel de mult ca și cafeaua, dacă nu chiar mai mult.
În al doilea rând, băuturile carbogazoase pot, de asemenea, să agraveze deshidratarea datorită capacității lor de a vă face sete și de a stimula pierderea de lichide. Prin urmare, combinația de sifon și alcool este o modalitate directă de a oferi inimii tale un maraton de 50 de kilometri fără odihnă. Ce procent de oameni credeți că pot rezista la o astfel de sarcină?
În primul rând, ca toate băuturile anterioare din antitopul nostru, sucurile dulci pot crește deshidratarea organismului datorită efectului său diuretic. Pe vreme caldă, organismul pierde deja mai multe lichide prin transpirație, iar consumul de băuturi carbogazoase poate spori acest proces.
CITEȘTE ȘI: Cel mai bun fruct pentru inima celor mai în vârstă
În al doilea rând, astfel de băuturi conțin mult zahăr. Consumul de băuturi carbogazoase pe vreme caldă va determina creșterea nivelului de zahăr din sânge. Combinat cu căldura, acest lucru poate cauza supraîncălzirea organismului și creșterea riscului de insolație.
Un alt aspect neplăcut al băuturilor carbogazoase este aerul în stomac. Dioxidul de carbon din compoziție poate duce la formarea de aer în exces în stomac, potrivit actualno.com. Ceea ce va provoca cu siguranță disconfort, mai ales în vreme caldă, când organismul este deja sub stres din cauza temperaturilor ridicate.